Tavuk döner zehirlenmesinde 'salmonella' tehlikesine dikkat çekildi
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk döner tükettikten sonra yaşanan zehirlenmelere dair, "Gıda zehirlenmesi, genellikle 6-12 saat içinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durumda hızlı bir şekilde doktora başvurulması önemlidir, çünkü özellikle salmonella enfeksiyonu ölümcül sonuçlar doğurabilir" şeklinde uyarıda bulundu
Kocaeli’de 1 Nisan'da tavuk döner satışı yapan bir işletmeden farklı zamanlarda yemek yiyen 648 kişi, mide bulantısı, ateş, kusma şikayetleri ve zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvurdu. 646 kişi tedavi sonrası taburcu edilirken, 2 kişinin tedavisi devam ediyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, 'salmonella' bakterisine dikkat çekti.
Toprak, "Çocuklar ve yaşlılar daha yüksek risk altındadır" diyerek, "Kocaeli Valiliği tarafından açıklanan verilere göre, 600'ün üzerinde vatandaşımız gıda zehirlenmesi yaşadı. Valiliğin açıklamasına göre, alınan numunelerin mikrobiyolojik kriterler tebliğine uymadığı belirtiliyor. Bu durum, özellikle salmonella, E.coli, S.aureus ve C.perfringens gibi bakterilerin yoğunluğu nedeniyle ortaya çıkmış olabilir" dedi.
“Çapraz bulaşmaya dikkat edilmeli”
Uğur Toprak, "Bakterilerin sebepleri ise personelin kişisel hijyeninin eksikliği, çapraz bulaşma olabilir. Tavuk eti bozulmuş olabilir. Soğuk zincir kırılmış olabilir. Bazı dükkanların önüne sabahtan tavuk etini koyuyorlar, belli bir süre sonra alıyorlar geçen süre bozulmada etkili olabilir. Özellikle tavuk döner şişe takıldıktan sonra 24 saat içerisinde tüketilmesi lazım. Ayrıca ocağa takılınca da 12 saat içerisinde tüketilmeli. Keserken iş yoğun olabilir, hızlı hızlı kesip, ürün pişmeden sunulabilir. Yoğunluk yoksa da kesip, ürün tam pişmeden tezgahta bekleyebilir. Bunlar zehirlenmeye sebebiyet vermiş olabilir. Soğuk zincire ve çapraz bulaşmaya dikkat edilmeli" diye konuştu.
“Çocuk ve yaşlılarda risk var”
Tavuk dönerdeki zehirlenmelerde sıklıkla karşılaşan bir duruma da dikkati çeken Toprak, "Maalesef sıkça yapıldığını bildiğimiz bir konu var. Yapılıp satılan tavuk dönerden bazen bir miktar kalıyor. Ertesi gün için yapılan tavuk dönerin çiğ malzemesi, bir gün önce kalan tavuk dönerin üzerine takılıyor. Bu ciddi bir problem olabiliyor. Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir. Çocuk ve yaşlılarda risk var. İzmir'de geçen aylarda kumpirden yaşlı bir vatandaşımız yaşamını yitirdi. Bir tavuk dönerin fiyatına bakıp, bunu çok altında satılan ürünlere dikkat etmek gerekir. Denetimler sıklaştırılmalı. Tarım Orman Bakanlığı başta gıda mühendis sayısını arttırmalı" dedi.
Fotoğraf: AA
Kaynak: BİRGÜN