TRT Haber'e 'İmamoğlu' yayınları için RTÜK incelemesi talebi!
RTÜK üyesi Tuncay Keser, TRT Haber'in 20 Mart 2025 tarihinden itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma ile ilgili yayınlarını inceleyerek, değerlendirme raporunun Üst Kurul gündemine alınması talebiyle RTÜK’e başvuruda bulundu
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Tuncay Keser, TRT Haber'in 20 Mart 2025 tarihinden itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yürütülen soruşturma ile ilgili yayınlarını inceleyerek, değerlendirme raporunun Üst Kurul gündemine alınması talebiyle RTÜK’e başvuruda bulundu. Keser, TRT’nin yayınlarında tarafsızlık ve hukuka saygının zorunlu olduğunu belirterek, “Ancak, 20 Mart 2025 tarihinde 'İBB soruşturması' ile ilgili olarak 11 saati aşkın sürede yapılan yayınlarda, çağdaş demokrasilerde güvence altına alınan haber verme özgürlüğü sınırlarının aşıldığı ve TRT yayın esasları ile 6112 sayılı Yasa’da belirlenen yayın ilkelerinin ihlal edildiği görülmektedir. Bu durum, kamu yayıncısı kimliğine zarar verdiği gibi, hukuken de sürdürülebilir değildir” dedi. Keser ayrıca, "Haklarında yargı kararı bulunmayan kişileri suçlu ilan etmek ve cezaevinde geçirecekleri süreyi tahmin ederek yayınlamak, kamu yayıncısı sorumluluğuyla bağdaşmaz" ifadelerini kullandı.
Başvuruda bulundu
RTÜK üyesi Tuncay Keser, TRT Haber’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından 20 Mart 2025 tarihinden itibaren yürütülen soruşturma ile ilgili yayınlarının incelenmesi ve değerlendirme raporunun RTÜK gündemine getirilmesi talebiyle başvuruda bulundu.
Başvuru dilekçesinde, gözaltılar sonrası RTÜK’ün 20 Mart 2025 tarihli yayınları gerekçe göstererek NOW TV, Halk TV, Tele 1 ve SÖZCÜ TV’ye yaptırım uyguladığını hatırlatan Keser, “6112 sayılı Kanun’un 'Yayın hizmeti ilkeleri' başlıklı 8. maddesinin birinci fıkrası, 'Medya hizmet sağlayıcılar, yayın hizmetlerini kamusal sorumluluk anlayışıyla bu fıkrada yer alan ilkelere uygun olarak sunarlar' şeklinde belirlenmiş ve medya hizmet sağlayıcı kuruluşların uymakla yükümlü oldukları yayın ilkeleri sıralanmıştır. Bu maddeye göre, 'Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz' şeklindeki ilkeye uyulması gerekmektedir" ifadesini kullandı.
Kamu yayıncısı sorumluluğu ile bağdaşmadığı
Keser, TRT Haber’in 20 Mart 2025 tarihli 24 saatlik yayını incelendiğinde, haber ve yorum programlarında “İBB Soruşturması” ile ilgili 78 ayrı başlık altında yaklaşık 11 saat 6 dakika yayın yapıldığını ve bu yayınlarda "Para trafiği nasıl takip edildi", "İBB’de rüşvet çarkı mı kurdular", "İBB yolsuzluk soruşturmasında yeni görüntüler", "Şüphelilerin evinden balya balya para çıktı", "İşte ele geçirilen paralar", "İmamoğlu’nun şirketlerine para aktardılar" gibi başlık ve alt yazıların kullanıldığını belirtti.
Keser, bu tür yayınların "kamu yayıncısı sorumluluğuyla bağdaşmadığını" vurguladı.
Kaynak: Cumhuriyet