Yurt dışına taşınabilecek para limitinde yeni mali düzenlemeler yürürlüğe girdi

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, yurt dışına çıkarken yanınızda taşıyabileceğiniz para limiti 25 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Döviz kuru artışı ve mali düzenlemeler göz önünde bulundurularak yapılan bu değişiklik, suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele amacıyla hayata geçirildi. Ayrıca, yetkisiz türev işlemlere aracılık edenler için yeni tedbirler de getirildi

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, yurt dışına çıkarken taşınabilecek para limiti 25 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Döviz kurundaki artış ve suç gelirlerinin aklanması ile terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik mevzuat kapsamında kimlik tespiti için belirlenen tutar da dikkate alınarak bu düzenleme yapıldı.

Limit yükseltildi

Ayrıca, yurt dışına efektif olarak serbestçe çıkarılabilecek azami 25 bin liralık limit, döviz kurundaki artış ile suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesine ilişkin mevzuatta yer alan kimlik tespiti için belirlenmiş tutar da göz önünde bulundurularak 185 bin liraya yükseltildi.

Yurt içinden temin edilen döviz/kıymetli maden kredilerine, kredi kullananların grup şirketi ya da paylarına doğrudan sahip olan gerçek/tüzel kişi ortaklarının döviz cinsinden teminat verebilmesine imkan sağlandı.

Bunların yanı sıra kıymetli maden ve dövizin kambiyo mevzuatında düzenlenen değerler olması, kambiyo mevzuatında kıymetli maden depo hesaplarında işlem gören kaydi tutarların açık bir tanımının yer almaması ve özü itibarıyla fiziki teslimat yapılmadığı sürece kaydi ve değeri dövizle belirlenen bir tutarın söz konusu olması hususları dikkate alınarak, fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden alım satım işlemlerinin "kambiyo işlemi" olarak sayılması hükme bağlandı.

Türk parası olarak yapılan transferleri de kapsıyor

Yurt dışında yapılacak türev işlemlere ilişkin aracılık edecek kuruluşların kapsamının ve yetkili kuruluş aracılığı olmaksızın işlem yapılabilecek hallerin belirlenmesi ve ilgili piyasaların sermaye piyasası mevzuatı kapsamında oluşabilecek ilave durumları da kapsaması amacıyla değişikliğe gidildi.

Ayrıca, yetkisiz kişilerce kaldıraçlı işlem veya türev işlemlere aracılık yapılmasının önlenmesi ve takibi amacıyla bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından gerekli tedbirlerin alınması için de düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından tedbirlerin alınması hususunda bilgi paylaşımında bulunulacak.

Yetkisiz şekilde bu işlemlere aracılık yapanlara yaptırım uygulanması ve tespit edilen aykırılıkların Bakanlığa bildirilmesine ilişkin hususlar da düzenlemede yer aldı.

Kaynak: Sözcü

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber