Adliyeyi kâr kapısı yaptığı iddia edilen memur hakim karşısında!
Körfez Adliyesi’nde memur olarak çalışan ve vatandaşlara para karşılığı dilekçe yazdığı iddia edilen şahsın yargılanmasına bugün devam edildi
Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “İkna suretiyle irtikap” suçlamasıyla açılan davanın duruşması bugün gerçekleştirildi. İddialara göre Körfez Adliyesi’nde memur olarak çalışan A.Ş., dilekçe yazarak bu dilekçeler karşılığında para aldı ve şikayetler nedeniyle dava açıldı. Davanın üçüncü duruşması bugün gerçekleştirildi. Sanık A.Ş., mağdurlar Mahir A. ve Abdurrahman K. mahkeme salonunda hazır bulundu.
Yeni tanıklar dinlendi
Mağdur Mahir A., verdiği beyanda, “Ben suç tarihinde veraset ilanı almak için Körfez Adliyesi’ne gittim. Adliyede öncelikle görevli memura nereden dilekçe yazdıracağımı sordu. Beni dışarda bulunam arzuhalciye yönlendirdi. Gittiğimde yerinde yoktu. Adliyeye tekrar geldim. Başka memura sordum. O kişi beni sanığa yönlendirdi. Sanığa veraset ilanı almak istediğimi ve dilekçe yazamadığımı söyledim. Yazabilirim ücreti 200 TL diye bana söyledi. Dışarda arzuhalci ücreti 200 TL’ydi. Fiyatın bu olduğunu düşünerek kabul ettim. Dilekçeyi yazdım. 200 TL’yi verdim. Sonrasında oradan ayrılıp veraset ilanı başvurusu yapmak üzere banka gittim. Oradaki memur dilekçeyi nerede yazdırdığımı sordu. Para alıp almadığını sordu. Ben de 200 TL verdiğimi söyledim. Beni savcılığa yönlendirdiler” dedi.
Abdurrahman K. da, “Ben adliyeye gittiğimde rastgele sanığın olduğu banka gittim. Dilekçe işim olduğunu sanığa söyledim. Kendi yazabileceğini söyledi” dedi.
Hakim ve savcıları şikayet ettiğini söylemişti
Sanık önceki duruşmada yaptığı savunmada, “Sanık A.Ş., savunmasında, “Ben dosyada adı geçen hiç kimseyi tanımam. Ben 2022 yılında Körfez Adliyesindeki hakim ve savcıları CİMER’e şikayet etmiştim. Bunu CİMER’den öğrenmiş ve bana kumpas yapmış olabilirler. Hakim ve savcılara bana kumpas yapmış olabilirler. Ben olayla ilgili bir tane dilekçe yazmadım. Başka dilekçeler yazmışımdır. Benzerlik olmuş olabilir. Ben suçsuzum. 32 yıldır adliyede çalışıyorum. Herhangi bir yanlışım olmamıştır. Benim bilgisayarımda tespit edilen dilekçeler çevredeki arzuhalcilerin dilekçesi olabilir. Ben dilekçeleri kendimi geliştirmek için tutuyordum. Emekli olunca arzuhalci olmak istiyordum. Veraset ilanı almak istiyor. Müvekkilim de karşıda arzuhalcilere gönderiyor. Vatandaş geliyor bulamadığını söylüyor. Yardım istiyor. Okuma yazması olmayanlar yardım istiyordu” ifadelerini kullanmıştı.
İkna suretiyle irtikap nedir?
TCK'nın 250/2. maddesine göre, bir kamu görevlisinin, görevinin sağladığı güveni kötüye kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği hileli davranışlarla, kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi ikna etmesidir. Mahkeme heyeti, sanığın tutuksuz yargılanmasının devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.