2025 fitre miktarı ne kadar? Fitre kimlere verilmez?

Ramazan ayına girilmesiyle beraber 2025 fitre miktarı vatandaşlar tarafından merak edilerek araştırılmaya başladı. Peki, Diyanet 2025 fitre miktarı ne kadar? İşte bu yıl için açıklanan fitre miktarı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından her yıl açıklanan fitre miktarı, 2025 yılı için de belirlendi. Ramazan ayına girilmesiyle birlikte vatandaşlar fitre miktarının ne kadar olacağını sorgulamaya başladı. Günlük ihtiyaç göz önünde bulundurularak belirlenen fitre miktarı, 2025 için ne kadar oldu? Peki, 2025 fitre miktarı ne kadar? Kimlere fitre verilmez? 2025 fitre miktarı ve merak edilen soruların yanıtları sizlerle…

2025 Ramazan fitre miktarı ne kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayı fitre miktarını 180 TL olarak belirledi. Belirlenen miktar, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir.

Fitre nedir?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası; Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

Fitre ne zaman verilir?

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Fıtır sadakasının vacip olma zamanı ise Ramazan Bayramının birinci günüdür, ancak dileyen bayramdan önce de verebilir.

Fitre kime verilmez?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması gerekir.

Hanefilere göre şu kişilere fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşe,

d) Zengine,

e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa,

f) Şâfiîlere ve İmam Ebû Yûsuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, 3/387; 10/519; Merğinânî, el-Hidâye, 2/223).

Bunların dışında kalan kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, 1/301)

Kaynak: HABER MERKEZİ

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber