Diyanet fetvayı verdi: Yoga yapmak caiz mi?

Kadim bir felsefeye dayanan yoga, son yıllarda birçok insan tarafından uygulanır hale geldi. Özellikle psikologlar tarafından önerilen yoga pratiklerinin, ruhsal ve fiziksel faydaları saymakla bitmiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ise yoga yapmanın caiz olmadığını fetva ediyor.

5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan yoga felsefesinin kökeni, Hindistan’a dayanıyor. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel pratikleri içeren yoga, kelime olarak “bir araya gelme” ve “birleştirme” anlamlarına geliyor. Pandemiyle beraber dünya genelinde artan stres ve kaygı sorunları, birçok insanın yogaya yönelmesini sağladı. Yoga yapmanın faydaları bilim insanları ve uzmanlar tarafından kanıtlanmışken, Diyanet İşleri Başkanlığı yoga yapmanın hükmüyle ilgili gelen bir soruya, bir Müslümanın bilerek yoga yapmasının caiz olmadığı yanıtını verdi.

“Müslümanın medet umması ve benimsemesi düşünülemez…”

Diyanetin internet sitesinde yoga yapmanın hükmü nedir sorusuna verilen cevap şöyle, “Yoga, Hinduizm ve Budizm’de kişiye birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak onun arınmasına ve hakikate ulaşmasına aracı olması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Son yıllarda ülkemizde bedensel egzersiz ve psikolojik terapi faaliyetleri görünümünde yaygınlaşan yoga merkezlerinin önemli bir kısmı kendilerini bu dinlerden ayrıştırarak bağımsız yoga uygulayıcısı oldukları söylemiyle faaliyet göstermektedirler. Ancak yoganın dinî bir yönünün bulunmadığı ve zihinsel arınmayı amaçlayan alıştırmalar olduğu söylemi tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü Hint dinlerinde yoga, dinî bir uygulama olarak varlığını sürdürmektedir (Tümer, “Brahmanizm”, DİA, 6/331). Buna göre bir Müslüman’ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm’ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber