Fitch, Türk bankacılık sektörü için 2025 yılına yönelik görünümünü revize etti

Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörü için 2024 yılı ortasında "iyileşen" olarak değerlendirdiği görünümünü, 2025 için "nötr" olarak revize etti. Kuruluş, yüksek enflasyon, faiz oranları ve yavaşlayan ekonomik büyümenin, bankaların varlık kalitesi üzerindeki baskıları dengelediğini vurguladı. Ayrıca, 2025 yılında bankaların net faiz marjlarında bir iyileşme bekleniyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörü için 2025 yılına yönelik görünümünü "nötr" olarak güncelledi. Kuruluş, 2024 yılı ortasında sektörü "iyileşen" olarak değerlendirmişti. Fitch'in "Türk Bankaları Görünümü" raporuna göre, görünümdeki bu değişikliğe, yüksek enflasyon, Türk lirası faiz oranları ve yavaşlayan ekonomik büyümenin varlık kalitesi üzerindeki baskılarının etkisi oldu. Ancak, yetkililerin uyguladığı politikalarla işletme koşullarının iyileşmesi, bu olumsuz etkileri dengelemiş görünüyor.

Ilımlı bir artış öngörülüyor

Fitch, Türkiye'deki bankaların 2025 yılına dair tahminlerini yaparken, TL mevduatlarının kısa vadeli yapısının göz önünde bulundurulduğunu belirtti. Buna göre, 2025 yılında Türk lirası faiz oranlarının düşmesiyle bankaların net faiz marjlarının iyileşmesi bekleniyor. Ancak, yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle sorunlu kredi oranlarında ve değer düşüklüğü giderlerinde ılımlı bir artış öngörülüyor. Ayrıca, bankaların 2025 yılında dış piyasalara girmeye devam etmeleri bekleniyor, ancak bu işlemlerin 2024 yılındaki güçlü dış piyasa ihraçlarına kıyasla daha fırsatçı bir şekilde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Finansal istikrar risklerini yeniden alevlendirebileceği uyarısında bulundu

Fitch, raporunda, Türk bankalarının karlılık ve varlık kalitesinin, düzenleyici değişiklikler, potansiyel Türk lirası değer kaybı ve daha riskli sektörlere maruz kalma gibi makroekonomik faktörlere duyarlı olmaya devam edeceğini vurguladı. Kuruluş, temel senaryosunun mevcut ekonomik programın devam etmesi olduğunu, ancak bir politika geri dönüşünün enflasyonist baskıları ve makroekonomik ile finansal istikrar risklerini yeniden alevlendirebileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: Dünya Gazetesi

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber