3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedir? İşte Engelliler Günü tarihçesi ve temaları!

Her bir bireyin engelli adayı olduğu dünyada, toplumsal eşitliği sağlamak, engellilerin önündeki engelleri kaldırmak, onların becerilerini ortaya koymak amacıyla ilan edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bu yıl da belirlenen tema çerçevesinde çeşitli etkinliklerle dünya çapında kutlanıyor. Peki Dünya Engelliler Günü nedir? Dünya Engelliler Günü ne zaman, kim tarafından ilan edildi? İşte Dünya Engelliler Günü’nün tarihçesi

Her birimiz birer engelli adayıyız. Dünyaya engelli olarak gelmemek, günün birinde engelli bir birey olarak yaşama devam etmeyeceğiz anlamı taşımıyor. Ancak engelliler, yaşamları boyunca önlerindeki engelleri aşabilecek, onlara hayatı kolaylaştıracak olanaklara her zaman sahip olamıyor. Bu da engelli olmayanların, engellileri anlayamaması, onlarla empati kuramaması, bir gün kendilerinin de engelli olabileceğini unutmasından kaynaklanıyor. İşte 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, unutulanları hatırlatmak, empati yeteneğini geliştirmek, farkındalık oluşturup, toplumsal eşitliği ve engellilerin önündeki engellerin kaldırılmasını sağlamak için var.


3 Aralık Dünya Engelliler Günü ne zaman ilan edildi?

Bugün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Her birimizin engelli adayı olduğumuz dünyada, dünyaya bir engeli olarak gelen ya da sonradan engelli olan vatandaşlarımızın toplumsal farkındalığını artırmak, onlara hayatı daha engelsiz kılmak amacıyla 3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında, Dünya Engelliler Günü olarak ilan edildi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yani farkındalık gününde, engellilerin katkılarını, yeteneklerini ve başarılarını tanımlamak amacıyla dünya çapında insanları bir araya getiren etkinlikler, engelli organizasyonlar düzenleniyor.



Dünya Engelliler Günü’nün amacı

Öte yandan Dünya Engelliler Günü’nde her yıl bir tema belirleniyor. Yıllara göre temalar, Engelliler Günü'nün her yıl farklı bir konuya odaklanarak, engellilerin hakları, katılımı ve toplumda eşitlik için farkındalık yaratmayı amaçlayan uluslararası bir çaba olarak belirleniyor. Peki, geçmiş yıllarda belirlenen temalar ve 3 Aralık 2024 Dünya Engelliler Günü’nün teması ne?


Uluslararası 2024 engelliler yılı teması (2024)

3 Aralık 2024'te Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapındaki ortaklarıyla birlikte Engelliler Günü'nü farkındalık oluşturmak amacıyla katılıyor. Bu yılın teması “Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için engelli kişilerin liderliğini güçlendirmek.” Engelliler, küresel nüfusun %16'sını oluşturmasına rağmen, sağlık sektöründe liderlik rollerine nadiren erişiliyor. Ayrımcılık, eğitim ve istihdam fırsatlarından dışlanma gibi bu rollere erişimlerini engelleyen birçok engelle karşılaşıyorlar. DSÖ, engellilerin liderliğini güçlendirmenin, küresel sağlık hedeflerine ulaşmak, herkes için sağlık eşitliğini ilerletmek ve daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için anlamlı bir ilerleme sağlamak adına önemli olduğunu kabul ediyor. Bu yüzden 2024 yılı Dünya Engelliler Günü’nün teması: “Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için engelli kişilerin liderliğini güçlendirmek.”



1998 yılından bu yana Engelliler Yılı temaları

1992 yılından bu yana kutlanan Dünya Engelliler Günü’nün temalarının belirlenmesine, 1998 yılı itibariyle başlandı. Peki, 1998 yılından günümüze kadar 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hangi temalar kullanıldı. Wikipedia, bu temaları da tek tek sıraladı. İşte 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün yıllara göre temaları:

1998: "Sanat, Kültür ve Bağımsız Yaşam"
1999: "Yeni Yüzyılda Herkes İçin Erişilebilirlik"
2000: "Bilgi teknolojilerini herkes için çalıştırmak"
2001: "Tam katılım ve eşitlik"
2002: "Bağımsız Yaşam ve Sürdürülebilir Geçim Kaynakları"
2003: "Kendi Sesimizi Duyuruyoruz"
2004: "Bizim Hakkımızda Bizimle Konuşun"
2005: "Engelli Hakları"
2006: "Erişilebilirlik"
2007: "Engelli Bireyler için istihdam"
2008: "Engelli Hakları Sözleşmesi: Hepimiz İçin Onur ve Adalet"
2009: "Engelliler ve Dünyadaki Topluluklarının Güçlendirilmesi"
2010: "Milenyum Kalkınma Hedeflerine engelliliğin programa dahil edilmesi"
2011: "Hepimiz İçin Daha İyi Bir Dünya"
2012: "Herkes İçin Kapsayıcı ve Erişilebilir Bir Toplum Yaratmak İçin Engelleri Kaldırmak"
2013: "Herkes İçin Kapsayıcı Bir Toplum ve Kalkınma"
2014: "Sürdürülebilir Kalkınma: Teknoloji"
2015: "Her Yetenekten İnsanlar İçin Erişim ve Güçlendirme"
2016: "İstediğimiz Gelecek İçin 17 Hedefe Ulaşmak"
2017: "Herkes İçin Sürdürülebilir Toplum"
2018: "Engelli Bireyleri Güçlendirmek ve Eşitliği Sağlamak"
2019: "Engelli Bireylerin Katılımını Teşvik Etmek”
2020: "Engelli Bireyler İçin Erişilebilir ve Sürdürülebilir Bir COVID-19 Sonrası Dünya"
2021: "COVID-19 Sonrası Kapsayıcı, Erişilebilir ve Sürdürülebilir Bir Dünya İçin"
2022: "Erişilebilir ve Eşit Bir Dünya İçin Yeniliğin Rolü"
2023: "Erişilebilir ve eşitlikçi bir dünyayı beslemede inovasyonun rolü"
2024: "Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için engelli kişilerin liderliğini güçlendirmek"





Kaynak: Haber Merkezi

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber