Cinsiyet değiştirebilen tür olan ispari, İzmit körfezinde avlanmaya başlandı!

İzmit körfezinde, havaların soğuması, deniz suyunun ise ılımasıyla birlikte balık çeşitliliği artıyor. Bu mevsimde en çok hedeflenen balık ise ispari oluyor. Çift cinsiyete sahip olan ve cinsiyet değiştirebilen ispari, uzun süredir oltalara vurmuyordu. Balıkçılar, kıyıdan ispari almaya geçtiğimiz günlerde başladı

Kasım ayının başlaması ile birlikte balık çeşitliliğinin artmaya başladığı İzmit körfezinde hem tutarken sağladığı aksiyon hem de lezzetiyle balıkçıların hedef balıklarından olan ispari (isparoz), kendini göstermeye başladı! Körfezin farklı kıyılarında, oltalara az da olsa vurmaya başlayan ispari balığının yakın zamanda sıkça avlanabilmesi artık an meselesi.


Aksiyonu ve lezzetiyle ispari

Geçtiğimiz günlerde Gölcük kıyılarındaki kimi noktalardan dip takımıyla ispari avlandığını belirten balıkçılar, “Kocaeli’nin Marmara kıyılarında levrek, çupra gibi balıklar olmuyor. Bu tarz balıkların yakalanması bizler için sürpriz. İstavritin bile zaman zaman olmadığı İzmit körfezi kıyılarında aksiyonu güzel ve lezzetli ispariler tutmak, bizler için keyif. Hele ki bunu LRF tarzı oltalarla yaptığımızda daha da zevkli oluyor. Kasımın ortalarına kadar ne yaparsak yapalım, oltamıza ispari vurmadı ama geçtiğimiz günlerde çok iri olmasa da 5-6 ispari yakalamayı başardık. Havalarda bir değişiklik olmazsa yakın zamanda bolca avlayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.




İspari (İsparoz) balığı nedir?

İspari balığı, Türkiye'de bulunan bütün denizlerde yaşamaktadır. İspari balığının ağzı küçüktür, bu nedenle avlanırken yemin iyi ayarlanması daha iyi sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu balığın avlanma zamanı bulunduğu bölgelere göre değişmektedir. Mayıs ayından kasım ayına kadar avının devam ettiği söylense de İzmit körfezinde genellikle avı mayısta başlar. İzmit körfezinde boru kurdu, tavuk ve benzeri yemlerle avlanabilir ancak en çok sevdiği yem sülünezdir.



İspari avlama teknikleri

İsparilerin ağızları küçüktür ancak çeneleri sert, dişleri kesin ve ezicidir. Bu nedenle kullanılacak iğneler küçük ama sağlam olmalıdır. İspari avı için 6-10 numara arasında iğneler tercih edilmelidir. İspari takımı ise basit bir takımdır. En alta kurşun gelecek şekilde tek kancalı ya da meranın durumuna göre 3 ve üzeri köstekle hazırlanabilir. Ayrıca LRF oltalarla, sahte kurtla at çek yapılarak biraz daha iri isparilerin avı yapılabilir. LRF takımı olanlar için ispari avı, aksiyonundan dolayı büyük keyif verir.



İspari balığı nerelerde yaşar, faydaları nelerdir?

İspari balığı deniz çayırı yataklarını sever. İspari, içerdiği vitamin ve mineraller ile insan sağlığına oldukça faydaları olan bir balık türü olarak karşımıza çıkıyor. Kemik sağlığına ve göz sağlığına çok iyi gelmektedir. Bu nedenle kemik erimesi olanların da ilk tercihidir.


Cinsiyet değiştirebilen balık!

İspari balıklarının şaşırtan bir özelliği vardır. İspari, çift cinsiyetli olma özelliğine sahip olup daha sonra cinsiyet değiştirebilmektedir. Ekonomik değeri yüksek değildir ancak yağlandığında eti lezzetli olmaktadır. Bu balıklar deniz kabukluları, solucanlar ve yumuşakçalar ile beslenirler.


Kaynak: Haber Merkezi

Kocaeli'de balık avı izmit gölcük
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber