Yeterli düzeyde değil, "Türkiye'de 4 bin 119 hasta nakil bekliyor"
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Ayşe Sevgi Karadağ 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nda organ naklinin sürdürüldüğünü vurguladı. Türkiye'de organ naklinin çok az olduğu ve bu oranın değişmesiyle değişen Doç. Karadağ, "Sağlık Bakanlığı sistemlerine göre, Türkiye'de 4 bin 119 hasta kornea bağışı bekleniyor. Organ Bağışı Haftası'nda hekimlere ve gazetecilere organ bağışını büyük bir iş düştüğünü duyurma konusunda duyuruyor. Farkındalık yaratma büyük önem taşıyor” dedi.
Türkiye'de her yıl 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak kutlanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın sistemlerine göre, 2023 Kasım ayına göre, böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 24 bin 449, kalp nakli bekleyen hasta sayısı 2 bin 600, kalp nakli bekleyen hasta sayısı bin 422, akciğer nakli bekleyen hasta sayısı 204, akciğer nakli bekleyen hasta sayısı 277 ve kornea nakli bekleyen hasta sayısı 4 bin 119'dur.”
Bağış, büyük önem taşıyor
Organ Bağışı Haftası kapsamında organ naklinin önemine değinen Ataköy Dünyagöz Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Sevgi Karadağ, “Organ nakli işlevi kaybolmuş olan organın herhangi bir sağlıklı vericiden veya kadavradan toplanmasıdır. Organ nakli özellikle işlevi kaybolmuş dokularda çok büyük önem arz ediyor. Organ nakli için yeterli merkez ve doktor mevcut. Organların işlevleri kaybolmaz, hem sakat kalmış hem de sakatlanmış hale gelmiş hem de hayatta kalmamış. Medikal tedaviler ile iyileşemeyen hastaların yaşam kalitelerini organ ve doku nakli ile sağlayabiliyoruz. Hastaların yeni bir yaşam sürme şansları toplanır. Aynı zamanda ilaçların tıbbi tedavisinden de kurtulmuş oluyor. Bu nedenler ile organ bağışı oldukça önemli. Yıllardır kornea nakli yapıyorum. Hastalar, korneaları işlevini görmediğinde retinaları ve gözünün diğer parçaları sağlam dahi olsa, günlük yaşamlarını sürdüremiyorlar. Mutlaka birilerinin yardımına ihtiyaç duyuyorlar. Özellikle yaşlı olan demans, Alzheimer gibi bulaşıcı olduğu bu durum daha çok görülüyor. Bu hastalarımıza olumsuz sonuçlar hem daha iyi bir hayat sürüyorlar hem de engelsiz oluyorlar. Ayrıca kendi hayatlarını idare edebilirler. Bu açıdan bağış bizim için büyük önem taşıyor” dedi.
Organ ve doku nakli vazgeçilmezdir
Bağış sayısı ne kadar fazla olursa kornea nakli için o kadar çok umut kazanıyor Doç Dr. Karadağ, “Yılların korneasında veya görmesinde sorun olduğunu görebiliyoruz, nakil ile tamamen sağlıklı bir görmeden yapabiliyoruz. Hem tam kat nakil hem de kısmi nakiller var. Artık kornea naklinde doku kaybı da gerekmiyor. Herhangi bir ırktan, cinsiyetten bir kan veya dokuya sahip olmayan, organ nakli onu ameliyatta görmediğiniz oluyor. Görmek insanın için en önemli durumlardan birisi. Görerek okuyoruz, görerek hareket ediyoruz, görerek çalışıyoruz. Satın alınan çok önemli bir organ. Türkiye'de kornea hastalıkları yoğun şekilde görülüyor. En çok nakilleri olan genç grubu. Korneada incelenme ve dikleşme olan bir grup var. Tamamen sağlıklı bireyler fakat tek problemlerin iyi görememeleri. Bu dosyaları şifrelenmeden hayatlarını sürdürebilecek durum geliyorlar. Türkiye'de kornea bağışı bekleyen çok sayıda insan var. Kadavradan bağış bu nedenle bizler için çok gerekli. Bu parçalı organ ve doku nakli bizim için vazgeçilmezdir” diye konuştu.
Hasta için yaşam ve umut oluyor
Organ ve doku naklinin diğer bir hasta için yaşam ve umut olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Karadağ, “Organ nakli hastaların hayatlarını iyi bir şekilde sürdürebilmesi için çok büyük bir olanak sağlıyor. Organ bağışları, hayati öneme sahip. Göz ve kornea nakli hayati bir hayat sahibi olmasa da bağımsız bir şekilde yaşayabilmesi için aktarımlardan büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nı iyi değerlendirmeliyiz. Tüm vatandaşlarımızın organ naklinin ne kadar önemli olduğunu düşünmelerini, o insanlar için umut olabileceklerini bilmelerini istiyorum. Kornea bağışlarında gözün bütünlüğünü asla bozmuyoruz. Öldükten sonra çocukların gözünün bütünlüğüne, yapısal dokunmadan gözün dış cam tabakasını yani korneayı satın alır. Bazı kişilerin tüm görünümünün alındığını düşünerek, bağışlamaktan korkmak. Fakat gerçekte hiç bozmuyoruz. Korkacaklar hiçbir şey yok. Bağış yapabilirler. Özellikle kornea naklinin arttırılmasını belirtmek istiyorum. Çok sayıda kornea bekleyen hastamız var bu nedenle bağış çok önemli” sağlığı kullandı.
Türkiye’de yeterli düzeyde değil
Türkiye'de organ naklinin yeterli düzeyde olmadığını bildiren Doç Dr. Karadağ, “Türkiye'de organ nakli konusunda çok gerideyiz. Organ Bağışı Haftası'nda hekimlere ve habercilere organ bağışını duyurma konusunda büyük bir iş düşüyor. Organ bağışını ne kadar iyi olursa o kadar çok bağış kazanabiliriz. Bu sayede birçok hayata dokunabiliriz. Farkındalık yaratan büyük önem taşıyor. Bize düşen bu haftayı iyi değerlendirip, hem doku hem organ bağışına teşvik etmek. Türkiye'de canlı bağış çok fazla. İnsanların ailelerine ve yakınlarına organ bağışı yapılıyor ama kadavra bağışları oranları düşük. Kadavra bağışını artırmak bizim için çok önemli. Organ bağışı yapan organları ne yazık ki kullanılamıyor. Bağış için belli sınırlar var. Hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesi, yoğun bakımda ölmesi gibi bir durum gerekiyor. Sizden bağış yapın, belki de mevcuttur. Organ bağışından vazgeçmek gibi bir seçenekda mevcut. Bağışlayan ayrılmaktan vazgeçmesini doğal olarak istemiyoruz ama bunun için de teşvik etmek için önem taşıyor. Özellikle kornea, kalp, kalp, böbrek bizim için çok değerlidir. Çok sayıda hasta nakli bekleniyor. Bir insan 8 hastaya yetecek kadar doku ve organ bağışlayabiliyor. Bu da bizim için büyük bir taşımanın önemi” dedi.
Kaynak: DHA