Aile Hekimliği Yönetmeliğinde değişiklik: Hasta sayısı 4 binden 3.500'e indirildi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yeni yürürlüğüne giren, 'Aile Hekimliği Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik' ile ilgili açıklama yaptı. Memişoğlu, "Yeni düzenleme ile hekim başına düşen hasta miktarına göre aile hekimlerimize göre harcıyoruz süreyi arttırıyoruz. Her bir aile hekimimize kayıtlı vatandaş sayısı 4 binden 3 bin 500'e düştü" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nca düzenlenen 'Aile Hekimliği Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmeliğinde kopyalanmasına izin verilmesi Dair Yönetmelik'e girdi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yönetmeliğe ilişkin video mesajı yayınladı. Bakan Memişoğlu, sağlığın dünyanın en önemli hizmet sektörlerinden biri olduğunu belirterek, "Sağlık Bakanlığı olarak sürekli olarak bir sağlık sistemi ve özet bir hizmet sunumu amacıyla aile hekimliğini etkili ve verimli bir şekilde bir süredir çalışıyoruz. Alanlarında kullanılan ve sahaya hakim ekibimizle, çok sayıda hekimle ve Ortaklarımızla görüşerek yönetimimizi hazırladık. Kamuoyu ve sağlık çalışanlarımızla paylaştık" ifadesini kullandı.

Temel sağlık hizmetlerinin aile hekimliğinin 1'inci basamakta çok mühim bir yer izlediğina işaret eden Bakan Memişoğlu, "Aile hekimliğinin, 2'inci ve 3'üncü basamakta aktarma sağlık hizmeti sunumunda kritik önem arz ediyor. Hekim-hasta ilişkisi, mahremiyeti ve manevi patlama Önemseyen bir hekim ve bakan olarak, aile hekimliğinin hekim-hasta ilişkisinde güven sağladığı çok önemli bir zemin olarak eğitim.Sağlık Bakanlığı olarak da en vatandaşlarımızın sağlık hizmetine ulaşmasını sağlayan ilk noktanın aile hekimi olmasını istiyoruz.Önceliğimiz, hastalanmadan vatandaşlarımızın korunabilmesidir. Sağlık Müdürlüğü görevini yürütürken kapsamlı bir aile sağlık merkezi çalışması üzerine çalıştı. Türkiye'nin ilk kurumsal kimliğine sahip aile hekimliklerini Sağlık Bakanlığı'mızın bütçesiyle İstanbul'da o zaman hayata geçirmeye çalıştı" dedi.

'Daha nitelikli hizmet sunmayı hedefliyoruz'

Memişoğlu, aile hekimliğinin fiziki çalışmalarının yanında, entegre sağlık hizmetleri sistemi içerisinde aile hekimliğinin işlevsel olarak da yapılandırılmasının önem arz ettiğini kaydederek, "Sağlık çalışanlarımızın hizmetlerinden, aynı zamanda sağlık hizmeti alan hastalarımızın hizmetlerinin bir parçası olduğunu başlatıyoruz. Bu yerde aile hekimlerimiz müsterih olsunlar. Zira bu çalışma ile eş zamanlı olarak hem sağlık çalışanlarımızın hem sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın amacını yerine getiriyoruz ve daha fazla hizmet sunmayı hedefliyoruz. Yeni düzenleme ile birlikte bir aile hekimimize kayıtlı vatandaş sayısını 4 bin 3 bin 500'e düşürdük. Yine de son düzenleme ile toplumun sosyal yüküne göre hizmet sunduk. Özellikle kronik hastalarımızın, 65 yaş ve üzeri hastalarımızın etkinlik takibiyle işlerini yaptıklarını ve akılcı ilaç kullanımını özendirmeyi amaçladık" diye konuştu.

'Vatandaşlar aile hekimlerimize güvensinler'

Aile hekimlerinin ve hizmetlerinin, 1'inci basamak sağlık hizmetinin verimliliğini memnun etmeyi dile getiren Memişoğlu, "Aile hekimlerinin güvendiği ve inandığımı özellikle ifade etmek istiyorum. Aile hekimlerimiz, yeni düzenlemelik hayata devam ettikten sonra yine öneri ve saklamayı bize iletebilirler. Vatandaşlarımızdan tek bir performansm var Sağlıkla ilgili herhangi bir endişeleri olduğunda akıllarına ilk olarak aile hekimlerimiz gelsin ve aile hekimlerimize güvensinler. Bakan olarak ben de vatandaşlarımızın öncelikle aile hekimlerimiz üzerinden takip edeceklerini. Sağlıkta değer temelli bir tedaviye aile hekimliği üzerinden yeni bir başlangıç ​​yapmayı da istiyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber