Soğuğa meydan okuyan lezzetler: Kasım ayında neler ekilir? Püf noktalarıyla…

Bahçeli evi, hobi bahçesi ya da arazisi olanlar dikkat! Kasım ayı için hazırlığınızı yapın! Kışın sofralarınızı süsleyecek taze bitkileri en sağlıklı ve hızlı nasıl yetiştireceğinize dair püf noktalarını aktarıyoruz

Türkiye’de çiftçiler, hangi meyve ve sebzenin hangi tarihlerde, nasıl ekileceği noktasında bilgi sahibi. Çünkü bu işten gelir elde ediyorlar. Ancak hobi maksadıyla ya da taze meyve sebze tüketmek adına, kendilerine, yakınlarına yetecek kadar müstakil evlerinin bahçelerine, hobi bahçelerine ya da yeni edindikleri arazilere ekim yapan vatandaşlar mevcut. Kimileri toprakla buluşmaya yeni yeni başlıyor, kimileri ise yalnızca bahar aylarında belli meyve sebzelerin ekimini yapıyor.



Kışın taze sebzeler tüketeceksiniz

İşte bu vatandaşlara, ayına, mevsimine göre bahçelerini, arazilerini değerlendirebilecekleri bazı tavsiyelerimiz var. Türkiye, artık kış mevsimine doğru yol alıyor. Ekim ayının ortasına kadar yazdan kalma günler yaşanıyordu, şu an ise soğuk hava etkisini gösteriyor. Özellikle kasım ayı, kış mevsimini karşılayan ay olarak biliniyor. Evet, kasım ayı bahçelerin yavaş yavaş kış uykusuna hazırlandığı bir dönem olsa da doğru bitkileri seçtiğinizde, bahçenizi canlı tutmak mümkün. Kasım ayında ekilebilecek sebzeler ve bu dönemde başarılı bir ekim için dikkat etmeniz gereken püf noktalarını sizlere aktararak, kışın taze sebzeler tüketmenize katkı sunacağız.



Kasım ayında neler ekilir?

“Kasım ayında ekilebilecek sebzeler nelerdir?” sorusunun cevabını sizlere aktarıyoruz. Kasım ayı, kışa dayanıklı sebzelerin ekimi için en ideal zamandır. Soğuk havaya karşı dirençli olan bu sebzeler, kış aylarında sofralarınızı renklendirecek ve taze beslenmenizi sağlayacak.




İşte kasım ayında ekime başlamanız gereken bazı sebzeler:

Pırasa: Eğer ailecek seviyorsanız, kışın vazgeçilmezlerinden biri olan pırasa, kasım ayında ekilebilecek bitkiler arasında başı çekiyor. Pırasa, kasım ayında ekildiğinde sağlıklı ve uzun ömürlü bir hasar vermesiyle biliniyor.

Sarımsak: Sarımsağı herkes sevmez, özellikle kokusu nedeniyle her zaman tüketilebilecek bir sebze değildir. Lakin, pek çok kişi, sarımsağın lezzetine bayılır. Pek çok yemeğe katılan ya da yemek yanı mezelerde yer bulan sarımsak, sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen bir sebzedir. Sarımsağı kasım ayında ekerseniz, yaz aylarında taze sarımsaklara sahip olabilirsiniz.



Havuç: Toprağın altında yetişen vitamin deposu havucu sevmeyen neredeyse yoktur. Salatalara, mezelere lezzet verir. Havuç yetiştirmek için kasım ayında ekim yapmanız gerekir.


Turp: Turp, pek çok insan tarafından meyve gibi tüketilir, lezizdir. Tansiyon sıkıntınız yoksa, turpun yanına tuz çok yakışır. Bol limonlu bir salatanın içine ayrıca lezzet katar. Kışın yemeklerin yanında vazgeçilmez sebzelerden olan turp, hızla büyüyen ve farklı çeşitleri olan bir bitkidir. Kasım ayı, turpun ekimi için idealdir.


Ispanak: Çocukların gelişiminde özellikle tüketilmesi önerilen ıspanak, farklı pişirme yöntemleriyle sofralarımızı süsler. Kışın bakliyatlardan sıkılanların tüketebileceği sebzeler arasında olan ıspanağın ekimi için kasım ayı ideal bir aydır.



Marul:
Kahvaltılarda ve salatalarda vazgeçilmezler arasına giren marul türlerini, kışın taze bir şekilde tüketmek için kasım ayında ekimini yapabilirsiniz.


Lahana: Farklı türleri olan lahana, çeşitli yemeklerde kullanılır. Özellikle turşusu muhteşemdir. Lahana, dolmaya da ayrı bir lezzet verir. Kışın dayanıklılığıyla bilinen lahanayı, kasım ayında ekebilirsiniz.



Kasım ayında ekim yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Kasım ayında ekebileceğiniz sebzeleri saydık, peki ekim yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Kasım ayında ekilebilecek bitkilerin sağlıklı ve uzun ömürlü bir şekilde gelişmesi için püf noktaları neler? Bu sorulara da uzman tavsiyeleriyle cevap verelim.


Toprak hazırlığı:
Öncelikle toprağı, ekim için hazırlamak lazım. Ekimden önce toprağı iyice havalandırmak ve organik gübreyle zenginleştirmek, bitkilerin sağlıklı büyümesi için önemli.


Don tehlikesi:
Kasım ayı, kışa hazırlık ayı olarak da bilinir. Yarısı sonbahar, yarısı kış özelliklerini barındırır. Bu nedenle de kasım ayında don olayları yaşanabilir. Peki, don olayından nasıl koruyacağız bitkilerimizi? Örtü veya malç kullanarak bitkileri soğuktan koruyabilirsiniz.


Fide seçimi: Hangi ayda, hangi bitkiyi ekerseniz ekin, iyi bir tohum, iyi bir fide seçimi yapmanız çok önemli. Kasım ayında da ekeceğiniz sebzelerin fidelerini satın alırken fidelerin sağlıklı ve güçlü olduğundan emin olun.


Sulama: Kasım ayında olmak, havaların sürekli yağışlı olacağı anlamına gelmiyor. Özellikle son yıllarda küresel ısınma, yağışları da azaltmış durumda. Bu nedenle kasım ayında da ekimden sonra toprağı düzenli olarak nemli tutmalısınız. Bu bitkilerin kök salmasına yardımcı olacaktır. Ancak aşırı sulama yapmaktan kaçının.


Kasım ayı bahçeciliği için ipuçları

Kasım ayında ekimin nasıl olacağını aktardıktan sonra sebzelerin daha hızlı yetişmesi ve verimli bir hasat elde etmeniz için size bazı tavsiyelerimiz olacak.


Güneşli bir alan seçin:
Hangi ayda olursak olalım, güneş yüzünü illa ki gösterir. Ve bitkilerin büyük bir kısmının güneş görmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle kasım ayında ekeceğiniz bitkiler için güneşi görebilen alanları seçin.


Çeşitlilik yaratın: Kasım ayında ekilebilecek bitkilerin her birini alanlara bölüp ekebilir, bahçenizi renklendirebilir hem de besin değerlerini artırabilirsiniz.


Doğal gübreleri tercih edin: Eskiden doğal gübre bulmak kolaydı ancak günümüzde kırsal kesimler hariç bu gübreleri bulmak güç. Ama yine de kompost veya besi hayvanı gübresi gibi doğal gübrelere ulaşmaya çalışın, kimyasal gübrelerden mümkün olduğunca uzak durun.


Kaynak: Haber Merkezi

Yararlı bilgiler
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber