Başiskelileri ayağa kaldıran ÇED süreci devam edecek!

CHP Başiskele İlçe Başkanı Uğur Falay geçtiğimiz ay ÇED Toplantısı vatandaşların tepkileri sonucu iptal edilen İnsol Kimya Şirketinin atık geri kazanıl tesisi projesiyle alakalı tuttukları tutanağa Çevre Bakanlığının verdiği cevabı aktararak ÇED Sürecinin devam edeceğini söylemişti

CHP Başiskele İlçe Başkanı Uğur Falay geçtiğimiz ay ÇED Toplantısı vatandaşların tepkileri sonucu iptal edilen İnsol Kimya Şirketinin atık geri kazanıl tesisi projesiyle alakalı tuttukları tutanağa Çevre Bakanlığının verdiği cevabı aktararak ÇED Sürecinin devam edeceğini söylemişti

İnsol Kimya Şirketinin Başiskele Yaylacık Mahallesi Ferhan Sokak’ta yapmak istediği atık geri kazanım tesisi projesi için geçtiğimiz ay ÇED Toplantısı düzenlenmişti. Mehmetağa Mahallesinde bulunan Kullar Yaşam Merkezi Düğün Salonunda düzenlenen toplantıda sinirler gerilmiş vatandaşlar ÇED Toplantısının iptali için tutanak tutularak imza toplanmıştı.

CEVAPLANDI

CHP Başiskele İlçe Başkanı Uğur Falay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’nin tutanakla ilgili cevabıyla alakalı açıklama yaparak şunları söyledi: “Başiskele’nin Yaylacık Mahallesi bölgesinde, İnsol Kimya Enerji şirketi tarafından “Bitüm (MC-30, penetrasyon Asfalt vb) ve dolgu-katkı ham maddelerinin (su, kalsit, polimer, kauçuk emülgatörler vb) karıştırma, ısıtma işlemlerinden geçirilerek Membran Üretimi ve Atık Geri kazanım tesisi projesi gerçekleştirmek amacıyla ÇED Yönetmeliği’nin 9. Maddesi gereğince 20.08. 2024 tarihinde halkın bilgilendirmesi toplantısı sırasında, halk tarafından toplantının hukuka aykırı gerçekleştirildiğinden dolayı muhtarlarımız ve orada bulunanların imzaları ile birlikte tutanak tutmuştuk. Bu tutanağa ilişkin olarak, yapılan hukuksuzluğa karşı tarafımızca yapılan itiraz Kocaeli Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından cevaplanmıştır.

BÖLGE HALKININ SAĞLIĞINA ZARAR

İl müdürlüğü tarafından verilen cevap projenin ÇED sürecinin Bakanlık tarafından devam ettiği, şikayetlerin ÇED sürecinde değerlendirileceği belirtilmiştir. Başiskele’de bulunan sanayi tesisleri nedeni ile bugüne kadar çevre kirliliği giderek daha fazla sorun oluşturmaya başlamıştır. Bu tesisler hem çevre kirliliğine yol açmakta hem de bölge halkının sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Sanayi atıkları, özellikle kimyasal ve tehlikeli maddeler salarak toprak ve su kaynaklarını kirletmektedir. Bu kimyasalların aşırı kullanımı, toprağın verimliliğini de olumsuz etkilemektedir.

BAŞİSKELE DAHA FAZLA SANAYİ İSTEMİYOR

Kullar ve Yaylacık bölgesi civarında yer alan fabrika ve geri dönüşüm tesislerinden çıkan zehirli kimyasallar Hava ve su kirliliğine yol açmakta ve kirlilik sonucu bölgede yaşayan vatandaşlarımızda ciddi derecede solunum yolu hastalıkları, cilt hastalıkları, kanser ve diğer sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar bu etkilerden daha fazla zarar görmektedir.

Başiskele halkı artık bölgemizde daha fazla sanayi tesisi kurulmasını istememektedir. Biz mevcut sanayi tesislerini şehrin dışına taşımak için uğraşmaktayken, şehrin merkezine okulların ve yaşama alanlarının bulunduğu bölgeye yeni sanayi tesisleri kurulması için ruhsat verilmeye çalışılmaktadır.

BÖLGE HALKI KÖTÜ KOKU ALMAK İSTEMİYOR

Mesela Kocaeli Dilovası’nda sanayi tesisleriyle birleşen konutların taşınması için hazırlanan rezerv alanı projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanması çok sevindirici bir haber olmuş ve bunun aynısının acilen Başiskele’de yapılması için gerekli çalışmaların başlatılması gerekmektedir. Artık bölge halkı akşam saatlerinde evinin penceresini açtığında kötü koku almak istememektedir. Artık insanlar çocuklarının sokakta zehirli gaz solumadan rahatça nefes alabileceği bir yaşam alanında büyütmek istiyorlar. Bu tarz yapılan projeler halk sağlığı açısından ve çevre kirliliği yönünden tarafımızca kabul edilemezdir. Durumun takipçisi olmaya devam edeceğiz”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber