Meditasyon nedir ve nasıl yapılır? Meditasyonun faydaları nelerdir?
Kaynağı çok eskilere dayanan meditasyon, son yıllarda birçok kişinin ilgi duyduğu bir konu haline geldi. Şimdinin gücünü keşfetmek ve bilinçli farkındalığını yükseltmek isteyen kişiler meditasyona yöneldi. Meditasyon nedir? Meditasyon nasıl yapılır? gibi soruların cevabını sizin için derledik. İşte detaylar…
Meditasyon, zihni belirli bir obje üstüne odaklayarak farkındalığı geliştirme pratiğidir. Kadim bir öğreti olan meditasyon, binlerce yıldır birçok farklı kültürde uygulanıyor. Zihinsel, ruhsal ve fiziksel sağlığı desteklemek amacıyla faydalanılan yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Farkındalığı artırmak, zihni sakinleştirmek, stresi yönetmek ve duygusal dengenin sağlanması gibi faydaları olan meditasyon, özellikle pandemi döneminde eve kapanmak zorunda kalan birçok insan tarafından uygulanmaya başladı. Son dönemde yapılan araştırmalar da meditasyon yapan kişilerin beyinlerindeki gri maddede artış olduğunu gösteriyor.
Meditasyon Nedir?
Meditasyon, zihni belirli bir noktaya odaklayarak, bu süre içerisinde odaklanmanın derinleştirilmesidir. Kişinin pratiğine göre kaba ya da ince bir objeye dikkatin verilmesidir. Nefes gibi kaba bir objeye dikkatin verilmesi daha basittir çünkü nefesi algılamak kolaydır. Son senelerde çeşitli meditasyon teknikleri ortaya çıkmış olsa da meditasyonun tek bir şekli vardır. Elbette yönlendirmeli, mantralı, müzikli meditasyon çeşitleri de var. Ancak zihnin yanılgılarının algılanması ve fark edilmesi için kişinin dikkatini kendine yani tek bir noktaya vermesi gerekir. Böylece zihin, zaman içerisinde bir gül gibi açılacak ve katmanlarını gösterecektir.
Meditasyon nasıl yapılır?
Meditasyon yapmak için rahat ve sessiz bir ortama ihtiyaç duyulur. Zihin yeterince hareketli olduğundan, dışarıdan gelen bir uyarım dikkatin kolaylıkla dağılmasına neden olacaktır. Sabahın erken saatleri meditasyon pratiği için verimlidir çünkü zihin çok fazla şeyle doldurulmamış ve sakindir. Uykudan hemen sonraki dakikalar bu yüzden önemlidir. Yüzünü yıkamadan ve kimseyle konuşmadan kendini rahat hissedeceğin bir yere çekilebilirsin. Meditasyon minderin varsa kullanabilir, yoksa rahat edebileceğin bir mindere geçebilirsin. Dizlerini yerle temas edecek şekilde konumlandır, omurganı dik tut. İster bağdaşta ister lotusta, istersen de dizlerinin üstünde bir pozisyon belirle. Hangisinde rahat edeceksen, o pozisyona yerleş ve rahat olduğundan emin ol. Ellerini dizlerinin üzerine bırak ve bedenini baştan aşağı tara. Kastığın, sıktığın noktalar var mı bak. Derin nefesler al ve aldığın nefesin iki katı uzunluğunda nefesini yavaşça bırak. Bulunduğun yeri fark et ve kendi merkezine köklen. Nefesini burnundan alıp burnundan ver. Burun deliklerinden içeri giren havanın soğukluğunu ve dışarı çıkan havanın sıcaklığını fark et. Dikkatin aldığın ve verdiğin nefesin üstünde kalsın. Meditasyon süresince dikkatini dağıtabilecek çok fazla şey olacaktır. Disiplinsiz bir zihnin etkileridir bunlar. Dikkatin dağıldığı her an tekrar ve tekrar nefesine dön.
Meditasyon kaç dakika yapılmalı?
Eğer daha önce meditasyon yapmadıysan 15 dakika ile başlayabilirsin. İlk başlarda bu süre çok uzun gelebilir ama zamanla değişecektir. Düzenli olarak meditasyon yaptıkça dikkatin daha az dağılacak, bedenindeki fiziksel etkileri de daha az hissediyor olacaksın. İstersen alarm kurarak meditasyona oturabilirsin. Pratiğinde derinleştikçe süreyi uzatabilir; 30-40 dakika ya da bir saate kadar çıkarabilirsin.
Meditasyonun faydaları neler?
Stres hormonu olan kortizolü düşürür, anksiyete belirtilerinin azalmasına yardımcı olur, odaklanmayı artırır, uyku kalitesini yükseltir, kan basıncını düşürür, kalbi destekler, sindirim sistemine yardımcı olur, duygusal dengeyi sağlar. Meditasyon, kişinin anda kalmasını sağlar. Meditasyon yapmak zihindeki yanılgıların kontrol edilmesine yardımcı olarak, kişinin gerçek olan ve gerçek olmayanı fark etmesini sağlar. Zihin birçok kalıpla örülüdür ve bu kalıpların zayıflayabilmesi için düzenli meditasyon gereklidir. Meditasyon, herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bir yöntemdir. Düzenli olarak yapılan meditasyon, zihinsel ve bedensel sağlığınız için önemli faydalar sağlayabilir.