Konteynır şoförleri haykırıyor: Ölmek istemiyoruz

Kocaeli’de bulunan limanlar başta olmak üzere konteynır taşımacılığı yapan şoförler kötü çalışma koşullarından şikayetçi. Zaman zaman 24 saat uykusuz, yorgun ve hiç dinlenmeden çalıştıklarını ifade eden konteynır şoförleri başta kendi canlarını olmak üzere trafikte birçok insanın canını tehlikeye atmak süratiyle çalıştırıldıklarını ifade ettiler.

Kocaeli’de geçtiğimiz haftalarda konteynır şoförü çalışma koşullarında yaşadıkları olumsuzların giderilmesi için dernek kurmak ve sendikal örgütlenme çalışması başlattı. Şoförlerin bu girişimi konteynır firmaların sahipleri tarafından tepkiyle karşılandı. 2 bine yakın konteynır şoförü dernek kurma ve sendikal faaliyette bulunmaları nedeniyle işlerinden oldu. Kocaeli Barış Gazetesi olarak İşlerinden olan konteynır şoförlerinden biri olan Murat Keskin ile bir araya geldik. 40 yaşında olan ve genç yaştan beri konteynır şoförlüğü yapan Murat Keskin yaşadıkları sıkıntı ve sorunlarla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Murat Keskin konteynır şoförlerinin çalışma koşullarındaki kuralsızlıklara dikkat çekerek, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” dedi.

“ÇALIŞMA SAATİMİZ BELLİ DEĞİL”
Konteynır şoförleri olarak yaşadığımız en büyük sıkıntılarının bir çalışma saatlerinin olmadığını ifade eden Murat Keskin, “Sabah işe başlarken bir başlama saati olmadığı gibi akşamda ne zaman biteceği belli değil. Normalde 7,5 saatlik çalışma dilimimiz var. Uzun yol şoförleri takograf üzerinden olunca 4,5 saat sürüp 45 dakika dinlenip ardından 4,5 saat toplamda 9 saat çalışma süresi var. Normalde 4,5 saat sürüp 45 dakika dinlenme 4,5 saat sürdükten sonra da 11 saat aracı yatması gerekiyor. Ancak firmalar tekrardan 45 dakika dinlendirip tekrardan çalıştırıyorlar. Bunları dile getirdiğimizde ise hemen kapı gösteriliyor ve işine gelmiyorsa git fabrikada çalış diyorlar. Fabrikada çalışanlar gibi haklarımız olsun istiyoruz” diye belirtti.

“POLİSLER BİZLERİ DURDURMUYOR”
24 saat çalıştırıldıklarını ifade eden Murat Keskin, “24 saat çalıştırılıp sadece harcırah adı altında bir para alıyoruz. O harcırahta yıllık olarak hesapladığımız zaman sadece öğle yemeğimizi karşılıyor. Aylık kazandığımız para örneğin 50 bin TL. ancak bordroda bizi asgari ücretten gösteriyorlar. Nakliye firmaların sahipleri dernek kurmuşlar. Bu dernekle birlikte şoförlere zam yapılacağı zaman kendi aralarında toplanıp bir fiyat belirliyorlar. Belirlenen fiyatın üzerine kimse çıkmadığı gibi yemek, mesai veya başka hakların da verilmemesi üzerine anlaşıyorlar. İşçilerin üzerinde ciddi bir psikolojik olarak baskı var. Konteynır araçlarını polisler dahi durdurmuyor. Şoförler olarak bazen polislerin bizleri durdurmasa da dinlensek diyoruz” dedi.

“HAKKIMIZI ALANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ”
Yaşadıkları sorun ve sıkıntılardan dolayı konteynır şoförleri olarak dernek kurmaya karar verip sendikal örgütlenme başlatmak istediklerini belirten Murat Keskin, “Konteynır şoförleri olarak dernek kurup Nakliyat-İş Sendikası ile iletişime geçtik. Bunu duyan firma yetkilileri arabaların tamamını satarım ancak sendikayı buraya sokmam dedi. Derneğimizi kurup konteynır şoförleri olarak hakkımızı alana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz. Çalışıp ekmeğimizi kazanırken ölmek istemiyoruz. Karayolları Kanuna göre 9 saatten fazla araç sürmeyelim. Hem kendi canımız hem de trafikte onlarca insanın canını tehlikeye atarak çalışmak istemiyoruz” şeklinde görüş belirtti.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber