Tapusu olanlar dikkat, 90 gün içinde başvurmazsanız hakkınız yanacak!

Kocaeli'de ve Türkiye'nin 81 ilinde hisseli tapu sahibi olanlar dikkat, bu uyarı hepiniz için. 90 gün süre verildi, başvuru yapmayanın hakkı yanacak. İşte detaylar…

Türkiye’deki taşınmaz malların hak ve yetkilerini belirlemek ve kayıt altına almakla görevli kurum olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bu çerçevede, tapu belgesi üzerindeki kayıtların tutulması ve düzenlenmesi işlemlerini yürütüyor. Müdürlüğün kayıtlarını tuttuğu tapu belgesi, taşınmaz malın sahibine ait hak ve yetkileri yasal olarak koruma altına alıyor. Tapu belgesi tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabiliyor. Özellikle miras yoluyla anneden, babadan, dededen, kardeşten ve benzeri yakınlarından kalan arazilerde hisseli tapu olayı bir hayli fazla oluyor. İşte böyle bir durumda, müstakil tapu ve hisseli tapu kavramları ortaya çıkıyor.



Ön alım için dava süresi

Peki, tapuda hissedarlar diğer hissedarlara haber vermeden satış yapabiliyor mu? Böyle bir satışta diğer hissedarların itiraz hakkı var mı? Tapunun devrinin iptal edilmesi mümkün mü? Evet, hissedarlar, bazen diğer hissedarlara haber vermeden satış yapabiliyor ve böyle bir durumda diğer hissedarların itiraz hakkı mevcut, bu itirazla tapu devrinin iptal edilmesi de mümkün. Bu yüzden hisseli tapu satışında, hisseyi alan kişinin mağdur olmaması için diğer hissedarlardan feragatname alması gerekiyor. Feragatname alınmadığında, ön alım talepli dava açılabilir ve bu davanın süresi, satışın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl. Hisseli tapularda durum bu.



Mağdur olmamak için uyarıyı dikkate alın

Kocaeli ve diğer tüm şehirlerde, hisseli arazi sahibi olan milyonlarca vatandaş var. İşte bu vatandaşları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü uyarıyor. Bir yerin, birden fazla kişiye ait olduğunu gösteren tapu sahiplerine yapılan kritik uyarıda, bu kişilere, yasal süre içinde başvuru yapmazlarsa haklarını kaybedecekleri aktarılıyor. Vatandaşların mağdur olmaması için bu uyarıyı detayları ile aktarıyoruz…



Anlaşılırsa bütün olarak satılıyor

Müstakil tapu ve hisseli tapu olarak adlandırılan tapularda taşınmaz üzerindeki tüm tasarruf yetkisinin tek bir kişiye ait olduğunu gösteren tapular müstakil tapu olarak adlandırılıyor. Tapu üzerinde tasarruf yetkisinin birden fazla kişiye ait olduğunu gösteren tapular ise hisseli tapu adı veriliyor. Tapunun satışı konusunda izlenecek yöntemler tapunun cinsine göre değişiyor. Hisseli tapunun satışı konusunda da uyulması gereken yöntemler farklı. Hisseli tapunun satışı, hissedarların kendi aralarında anlaşmasına bağlı. Hissedarların ortak satış kararına varması durumunda, tapu bir bütün olarak satılabiliyor.

Süre sınırı bulunuyor

Hissedarlardan biri bu arazilerin tamamını satın almak istediğinde, dışarıdan başka birine satış yapılmaz, öncelik onundur. Buna şufa hakkı denir. Şufa, hisse sahiplerine ön alım hakkı tanır. Bu hak sayesinde hisseli tapuya sahip olan biri bu hisseleri satmak istediğinde diğer hissedarların bu payı öncelikli olarak satın alma hakkına sahiptir. Ancak bunun bir süresi var. Hisseli tapularda alım için uygulanan süre sınırı bulunuyor.



90 günlük süreyi kaçıranın hakkı yanıyor

Bu yüzden tüm hisseleri satın almayı düşünen hissedar, diğer hissedarlara sormadan satış yapan hisse sahibinin satış işlemine itiraz etmek zorunda ve bunun bir süresi var. Hisseli tapu satışında, bu payı alan kişi mağdur olmamak adına diğer hissedarlardan yazı ile feragatname almak zorunda. Hisseli tapu üçüncü bir kişiye satılır ve bu satış işlemi noter üzerinden hissedarlara bildirilirse paydaşlar bu bildirimi aldıkları tarihten itibaren 3 ay (90 gün) içerisinde ön alım talepli dava açmalıdır. 90 gün içinde açılmayan davalarda ön alım hakkı ortadan kalkar. Yine hisseli tapuda diğer hissedarlardan habersiz yapılan satışlarda 2 yıl içerisinde ön alım talepli dava açma sınırı bulunmakta olup, bu sürede dava açılmaması durumunda ön alım hakkı düşer.

Not: Ön alım hakkı, paylı mülkiyetli taşınmazlarda payın üçüncü kişiye satılması halinde, diğer pay sahiplerine o payı öncelikle satın alma yetkisini veren bir haktır. Önalım hakkı kanundan veya sözleşmeden doğabilir.

Keşfet
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber