Elektrik zammının arkasından bakın ne çıktı
Elektriğe yapılan yüzde 38'li zamma ilişkin tarifeyi inceleyen Elektrik Mühendisleri Odası, artışın konutlar için (8 kWh/gün ve altı) yüzde 2.5 ile sınırlı kaldığını buna karşın dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline ise yüzde 58.9 oranında fahiş bir zam yapıldığını tespit ett
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak elektrik tarifeleri üzerinden yaptığı incelemede, perakende enerji bedelindeki artışın konutlar için yüzde 2.5 ile sınırlı kalırken, dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline yüzde 58.9 oranında zam yapıldığını saptadı.
Kamu eliyle yürütülmesi gereken hizmetin özelleşmesinin fahiş düzeyde pahalılık yaratmanın yanında, kamu kaynaklarının özel sektöre sınırsızca aktarılması sonucunu da doğurduğu kaydedilen açıklamada, 4 kişilik bir ailenin asgari 230 kWh elektrik tüketimi üzerinden aylık faturasının 476.6 TL’ye yükseldiği kaydedildi.
ELEKTRİĞE YÜZDE 38 ZAM
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) 1 Temmuz 2024
tarihinden geçerli olmak üzere duyurduğu yeni elektrik tarifesinde
düşük kademede tüketimi olan konut faturalarına yüzde 38 olarak
yansıyacak zam yapıldı.
EPDK tarafından tarife değişikliğine ilişkin 28 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai
elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için % 38,
tarımsal faaliyetler abone grubu için % 30, kamu ve özel hizmetler
sektörü abone grubunun düşük kademesi için % 38 ve yüksek kademesi
için %20 oranında artış yapılmıştır."
Zamlı tarifeyi inceleyen EMO, fatura bileşenlerinden perakende
enerji bedelindeki artışın konutlar için (8 kWh/gün ve altı) yüzde
2.5 ile sınırlı kaldığının görüldüğüne dikkat çekti. Buna karşın
dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline ise yüzde 58.9
oranında fahiş bir zam yapıldığını vurgulayan EMO, "Fon ve
vergilerden sonra faturanın yüzde 38 olarak arttığı görülmektedir"
açıklamasında bulundu.
EMO'nun aktardığına göre, Temmuz 2024 itibarıyla oluşacak faturanın yalnızca yüzde 23.8`i enerji bedelinden oluşacak. Faturanın yüzde 65.9'unu ise dağıtım bedeli oluşturacak.
Konuya ilişkin açıklama şöyle:
"Odamızın hesaplamalarında 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlarını korumak için aylık 230 kWh enerji tüketeceğini hesaplamaktayız. Günlük ortalaması 8 kWh`i geçmeyen bu tüketim için aile bütçesinden ayrılması gereken 345.4 TL, bu zamla birlikte 476.6 TL`ye yükseldi. Temmuz 2024 itibarıyla oluşacak faturanın yalnızca yüzde 23.8`i enerji bedelinden oluşacaktır. Faturanın yüzde 65.9`unu ise dağıtım bedeli oluşturmaktadır. Fon ve vergilerin oranı ise yüzde 10.3`te kalmaktadır. Son tarife değişikliğiyle zaten yüzde 57.2 düzeyinde olan dağıtım bedelinin payının yüzde 65.9'a tırmandırılması normal kabul edilmemelidir.
"DAĞITIM BEDELİ TIRMANIYOR"
Doğal olarak faturanın en önemli kalemi olması gereken enerji
bedelinin, dağıtım bedelinin çok gerisinde kalması, piyasanın
çarpık bir biçimde yapılandığını gözler önüne sermektedir.
EPDK`nın açıklamasında kullandığı 'enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış' ibaresi açıkça zamma mantıklı bir gerekçe üretmeye çalışan bir manipülasyon çabasıdır. Enerji üretim maliyetlerinde ciddi bir artış yaşanmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. EPİAŞ`ın resmi bülteninden alınan son 12 aya ait aşağıdaki PTF/SMF grafiği de bu gerçeği doğrulamaktadır. Zaten dağıtım bedeline yüzde 58.9 oranında zam yapılması, artışın dağıtım bedeli kaynaklı olduğunu göstermektedir. Bir başka deyişle 50 kuruşun altında bir bedelle temin edilen birim elektrik enerjisinin ancak 1.36 TL`ye tüketiciye ulaştırılabilmesi, hiçbir ekonomik gerçekle uyuşmamaktadır.
Kaynak: Birgün