Mahalleliyi ayağa kaldıran yıkımla ilgili ihale yapılmamış!

Merkez Bankası’nın geçmişte lojman olarak kullandığı binanın yıkım çalışmaları kapsamında çıkan yüksek ses gündem olmuştu. Binada ve çevresinde hiçbir güvenlik önlemi alınmadan başlayan çalışmaların tepki toplaması sonrası bu binanın ihalesiz bir şekilde bir firmaya verildiği ortaya çıktı

Merkez Bankası’nın lojmanları olarak uzun yıllar kullanılmış olan İzmit Kozluk Mahallesi’ndeki binanın yıkımı, ihale yapılmadan Gölcük’teki bir firmaya verildi. Firma ise geçtiğimiz cumartesi günü yıkım için start verdi. Firma ne çevrede ne de işçiler için güvenlik önlemleri almadan binanın içindeki kalorifer peteklerini sökerek tahliye etti. İşçilerin Kurban Bayramı tatilinde, sabahın 08.00’inde kalorifer peteklerini üst katlardan aşağıya attığı öne sürüldü. Yüksek ses çıkması nedeniyle mahallelinin polisi aradığına dair haberler, yerel gazetelerde yer almıştı. Mahallelinin işçilerin üzerine yürüdüğü cumartesi gününden sonra tepkileri dikkate alan firmanın, binanın içini daha sessiz bir şekilde boşaltmaya devam ettiği öğrenildi.

5 MİLYON LİRA OLABİLİRDİ!
İhalenin 2-3 milyon lira gibi bir rakama verildiği öğrenilirken yıkım işinin ihale edilmesi durumunda bu rakamın 5 milyon lirayı bulabileceği söyleniyor. Yani iddialara göre ihaleyi alan firma, binayı ihale eden kuruma 2-3 milyon değil, 5 milyon lira da ödeyebilir, devlet bu yıkım işinden daha karlı çıkabilirdi. İhalenin Gölcüklü firmaya hangi kriterler göz önünde bulundurularak doğrudan verildiği merak konusu oldu. Yakında binanın yıkımına geçilecek ancak gelen bir başka iddia ise firmanın İzmit Belediyesinden yıkım onayı almadığı ve yıkım için belediyeye harç yatırmadığı yönünde. Yani firmanın hiçbir güvenlik önlemi almadan işe başlaması, hafta sonu saat 10.00’dan önce çalışma yapmak yasakken saat 08.00’de yüksek gürültülü iş yapması, yere düştüğünde çevreye şarapnel parçası gibi yayılabilecek peteklerin aşağıya atıldığına dair iddialar ve bu ihaleyi, bu firmaya veren kurumun, iş güvenliğini denetlememesi, tepkileri beraberinde getirdi.

Vatandaşın yüksek ses ve güvenlik önlemi alınmaması nedeniyle tepki göstermesiyle gündeme gelen yıkım işinin ihalesiz verilmesi durumu, yasalara aykırı değil. 130 milyon liralık iş haricinde kalanlar doğrudan teminle verilebiliyor. Ancak bu iş direk tek bir firmayla anlaşılarak mı yapıldı, yoksa bir kaç firma arasından mı bu firma en yüksek teklifi sözlü olarak sundu bilinmiyor. Gölcüklü firmaya bu ihalenin nasıl verildiği ayrıntılarıyla merak ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Merkez bankası lojman yıkımı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber