Körfezi kirleten yandı!
Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Marmara Denizini kirletenlere cezaların ağırlaşacağını söyledi
Dip çamuru temizliği çalışmalarını inceleyen Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, çalışmaların devamının nasıl olacağıyla ilgili şunları anlattı: “Şimdi burası birinci etap devamı gelecek bunun. Çalışacağız, temizleyeceğiz ama akabinde de bir daha kirletilmemesi için de elimizden gelen her türlü tedbiri alacağız. Yoksa birileri hoyratça davranacak, kirletecek. Bizi geleceğiz milyarlar harcayacağız. Bir daha temiz böyle bir şey olamaz. Zaten şu anda bizim bakanlıkta 7/24 izlediğimiz bir sistem var.
"BÜYÜK MASRAFLARLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ"
Özellikle kirletme istidadı bulunan sanayi kuruluşlarının tamamının atıklarını gerek bacalarından çıkan atıkları gerekse dışarıya vermiş oldukları sıvı atıkların tamamını 7/24 takip ediyoruz Oradaki cezalarımız da çok ağır. Geçenlerde bir kimyasal döken gemiyle ilgili arkadaşlar 150 milyondan fazla bir ceza hazırlamışlar. Gemi sahibi şöyle itiraz ediyor. Gemim 75 milyon eder. Siz bana 150 milyon ceza yazdınız diye. Tamam kirletmeyecek. O kadar basit kirletmesek kimse bir şey demiyor zaten. Bu ülke bizim. Bu denizler bizim. Mavi vatan diye adlandırıyoruz zaten. Oradaki seyahat halinde bulunan gemiler dahil olmak üzere karada bulunan ve tarımsal olarak da kullandığımız kimyasal ilaçların bundan sonra denizle kavuşmasını engellemek lazım. Engelleme 10 senede bir büyük masraflarla karşı karşıya kalıyoruz. Üzerimize düşeni yapıyoruz. Belediyelerimiz yapıyor, valiliğimiz yapıyor.
AB’YE UYGUN TESİSLER
Inşallah bir daha bu tür tehditlerle karşı karşıya kalmayız. Ileri biyolojik arınma tesis başka yerleri de kullanacaksınız. Şu anda zaten Türkiye'de atık sularla ilgili yapılan çalışmalarda tamamıyla ileri biyolojik arıtma tesisleri kuruluyor. Yani sadece karbon gideren bir tesisten ziyade fosfat gideren, azot gideren aynı zamanda Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak tesisler inşa ediliyor. Eskiden Avrupa Birliği ülkeleri dahil sadece karbon giderici mahiyette arıtma tesisleri kurulurdu. Ama o azotu gidermediği için, fosfatı gidermediği için başka bir tehdit oluştururdu. Ama yıllardır neredeyse on seneden fazladır Türkiye'de arıtma tesisleri artık ileri biyolojik arıtma tesisi olarak yapılıyor. O yüzden daha rahatız, daha eminim.“