Kocaeli’de susuzluk tehlikesi sürüyor mu? Ali Sağlık’tan vatandaşa uyarı!
Kocaeli’de kış mevsimi yağışsız başlamış ve uzun süre de yağışsız devam etmiş, bu durum Yuvacık Barajı’ndaki doluluk oranını yüzde 14’e kadar geriletmiş, Kocaeli için kısa vadede olmasa da orta vadede susuzluk tehlikesi ortaya çıkmıştı. Baraj, şubat ayında etkili olan karların erimesiyle ciddi oranda doldu ancak susuzluk tehlikesi tam manasıyla geçmedi. İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, tehlikenin geçmesi için gerekli su miktarını açıkladı ve vatandaşları uyardı
Kocaeli’de kış mevsimi yalancı baharlarla geçti ancak şubat ayında kent genelinde birkaç gün, yüksek kesimlerde ise haftalarca süren kar yağışı, yaşanan susuzluk tehlikesini ortadan kaldırmaya yetti. Geçtiğimiz yıl ocak ayında yüzde 56 doluluk oranına sahip olan Yuvacık Barajı’nda, bu yıl aynı ayda doluluk oranı yüzde 14-15 seviyesinde seyretmişti. Şubat ayının ilk haftasından itibaren Kocaeli karlı havanın etkisi altına girmiş ancak barajdaki doluluk oranında bir hareketlenme olmamıştı, ta ki kar yağışının ardından gelen yalancı bahara kadar. Havaların ılımasıyla birlikte yüksek kesimlerdeki karlar erimeye başladı, bu durum Yuvacık Barajı’nın doluluk oranını artırdı. 20 Şubat’ta erime hızlandı, o tarihte Yuvacık Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 17’ye, 21 Şubat’ta yüzde 20’ye çıktı. Mart ayına geldiğimizde ise doluluk oranı yüzde 43 oldu, yani bir hafta gibi bir sürede barajdaki su, iki katın üzerinde artış gösterdi.
BAKIN YUVACIK BARAJI’NDA NE KADAR SU VAR!
Evet, şubat ayının üçüncü haftasına kadar yüzde 15 oranında seyreden, 70 günlük suyun olduğu Yuvacık Barajı’nda doluluk oranı, 1 Mart’ta 3 kata yakın artmıştı. Bu yükseliş ilerleyen günlerde de hızla sürdü. Önce yüzde 50’yi, sonra yüzde 60’ı aşan doluluk oranı, bugün yüzde 77’ye kadar yükseldi. 51,13 milyon metreküp kapasiteye sahip Yuvacık Barajı’nda, bugün itibariyle 39 milyon 110 bin metreküp su bulunuyor. Sapanca Gölü’nden yapılan su takviyesi nedeniyle Yuvacık Barajı’ndan günlük kullanılan su 100 bin ton. Bu da eriyen karların ve yağmurların, barajı daha hızlı doldurmasını sağlıyor. Peki barajdaki doluluk oranının yüzde 77’ye ulaşması yeterli mi? Yaz aylarının yağışsız ve sıcak geçmesi durumunda susuzluk tehlikesi görülebilir mi? Tehlikenin sona ermesi, en azından yaz aylarının rahat geçmesi için barajın kaç milyon metreküp suya daha ihtiyacı var? Kartepe’nin zirvesine son birkaç gündür yağan karın ve ilerleyen günlerde zirvede etkili olabilecek kar yağışlarının Kocaelililerin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’na bir etkisi var mı? Tüm bu soruları İSU Genel Müdürü Ali Sağlık’a yönelttik.
“KOCAELİ’NİN KAR YAĞIŞINA İHTİYACI VAR”
Ali Sağlık, Yuvacık Barajı’nda doluluk oranının bugün itibariyle yüzde 77 oranına ulaşmasının tehlikenin geçtiği anlamına gelmediğini ancak şu anda her şeyin beklentileri doğrultusunda ilerlediğini dile getirdi. Bu gün itibariyle 39 milyon 110 bin metreküp su bulunan Yuvacık Barajı’nın yaz aylarını rahat geçirebilmemiz için 10 milyon metreküp suya daha ihtiyacı olduğunu yani 51,13 milyon metreküp kapasiteli Yuvacık Barajı’nda 49 milyon metreküp su birikmesi gerektiğini dile getiren Ali Sağlık, bunun için bir kar yağışına daha ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Sağlık, kent genelinde olmasa da yüksek kesimlerde bir süre etkili olabilecek kar yağışlarının barajın tam kapasiteye yakın dolmasına olanak sağlayacağını ifade etti.
“DAĞ HAVZASINDA OLMASI ŞANS”
Yuvacık Barajı’nın önümüzdeki haftaya kadar yüzde 82-83 doluluk oranına ulaşmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Sağlık, “Kartepe’nin zirvesine yağacak olan karın da Yuvacık Barajı’na etkisi var. Yuvacık Barajı’na direk etmese bile Sapanca Gölü’nün dolmasını sağlar Kartepe’ye yağacak olan kar. Sapanca’da da işler şu an iyi gidiyor. Yuvacık Barajı’nın dağ havzasında olması büyük şans. Bakın İstanbul’da dağ havzasında olmadığı için barajlar, büyük sıkıntı yaşanıyor” dedi.
“VATANDAŞLARIN BİZE YARDIMCI OLMASI GEREKİYOR”
Yaz aylarının erken başlamasının ve yağışsızlık durumunun, suyun buharlaşmasına neden olacağından endişe duyan Ali Sağlık, “Burada vatandaşlarımıza büyük iş düşüyor. Kurak zamanlar geçiriyor ülkemiz, insanlarımızın bu yüzden suyu tasarruflu kullanması gerekiyor. Araba yıkarken, halı yıkarken, bahçe sularken tasarruflu, dikkatli davranmaları lazım. Biz Allah’ın izniyle Kocaeli halkını susuz bırakmayız lakin vatandaşlarımızdan da tasarruflu davranıp bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz” dedi. Yani özetle, Yuvacık Barajı’nda da Sapanca Gölü’nde de şu an için beklentinin dışında olumsuz bir durum yok lakin yazın erken başlaması, yüksek kesimlere kar yağmaması, yağışsızlık durumunun olması gibi durumlar, kısa vadede olmasa da orta vadede sıkıntı yaşatabilir. Bu nedenle de vatandaşların bunun bilincinde olarak hareket etmesi gerekiyor.