Yuvacık Barajı’nda bakın kaç günlük su kaldı! İşte İSU'nun eylem planı!

Küresel ısınmanın etkisiyle yağışsız bir kış geçiren Kocaeli’de Yuvacık Barajı alarm veriyor! Kentimize su takviyesi yapılan Sapanca Gölü’nün de benzer şekilde alarm vermesi, Kocaelilileri tedirgin etti. Peki Yuvacık Barajı’nda kaç günlük su kaldı? Beklenen yağışlar uzun süre daha gelmezse İSU’nun Kocaelilileri susuz bırakmamak için eylem planı ne? Bu soruların cevabını İSU Genel Müdürü Ali Sağlık’tan aldık…

Kocaeli’de kış, bir türlü başlayamadı. Sıcaklıklar, mevsim normallerinin üzerinde seyrederken son birkaç gündür ise yalancı bahar etkili oluyor. Öyle ki bugün sıcaklık 19, yarın ise 21 dereceye kadar ulaşacak. Geçtiğimiz haftalarda yüksek kesimlerde kısa süreliğine de olsa görülen kar yağışı, deniz seviyesine bir türlü düşmedi. Yüksek kesimlerde biriken kar ise birkaç gün sonra eridi. Kar yağışına hasret kalan Kocaeli, Türkiye’nin pek çok ili gibi etkili bir yağmur yağışı da almayınca kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Küresel tahmin sistemleri, Kocaeli’de sıcaklığın ocak ayının son haftasında, 23 Ocak itibariyle hızla düşmeye başlayacağını, 27 Ocak’tan itibaren ise kar yağışının hafif de olsa kendini göstereceğini öngörmüştü ancak Kocaeli Meteoroloji Müdürlüğünün haftalık hava tahmin raporuna baktığımızda 23 Ocak’ta da havanın güneşli olacağı ve sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği görülüyor. Öyle ki 24 Ocak tarihinde de yağış beklentisi yok. Meteoroloji kaynaklarının öngörüsü yağışların önümüzdeki hafta etkili olacağı yönünde lakin ya bu tahmin de tutmazsa..? Kuraklık tehlikesinin yanı sıra Kocaeli’de susuzluk tehlikesi de yaşanır mı?

NE KADAR SU KALDI?
Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’nda şu anda doluluk oranı yüzde 15 civarında. Barajda 7 milyon 610 bin metreküp su bulunuyor. Geçen yıl barajdaki doluluk oranı yüzde 56 idi. Yani barajdaki doluluk oranı geçen yılın ocak ayına göre 3,5 kat daha az. Bilindiği üzere Yuvacık Barajı’na Sapanca Gölü’nden takviye yapılıyor. Sakarya, su ihtiyacının yüzde 90’nını, Kocaeli ise su ihtiyacının yüzde 15’ini bu gölden karşılıyor. Lakin, Sapanca Gölü de yağış olmaması nedeniyle alarm vermeye başladı. Gölde seviye her geçen gün düşüyor. Su, yaklaşık 40 metre çekilmiş durumda. Barajlara giden su, fabrikaların su çekmesi gibi sebepler, yağışsızlık nedeniyle Sapanca Gölü’nün alarm vermesine neden oldu. Sapanca’da 3 pompa faal durumda ve bu pompalardan Kocaeli’ye günlük 170-180 ton su aktarılıyor. Günlük 50-60 ton su daha aktarabilen dördüncü pompa ise henüz devreye sokulmuş değil. Bunun yanı sıra, hali hazırda olası susuzluk durumu için oluşturulmuş kuyular mevcut. Peki, Yuvacık Barajı’nda ne kadar su kaldı? Meteorolojinin tahmini tutmaz, uzun bir süre daha yağış gerçekleşmezse Yuvacık Barajı’ndaki su Kocaelililere kaç gün daha yeter? Kocaeli Büyükşehir Belediyesine bağlı İSU Genel Müdürlüğü, kısa süreli bir susuzluk tehlikesi görüyor mu? İSU’nun yağışların uzun bir süre daha etkili olmaması halinde ortaya koyacağı eylem planı ne? İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, bu soruları, gazetemize cevapladı.



HİÇ YAĞIŞ OLMAZSA…
Sağlık, Meteoroloji kaynaklarının önümüzdeki hafta için kar yağışı öngördüğünü, bu tahminin tutmasını umduklarını belirterek, yağışlar etkili olmaz da Yuvacık Barajı’ndaki su daha da azalırsa Sapanca Gölü’ndeki dördüncü pompayı devreye sokacaklarını dile getirdi. Sağlık, bu pompadan günlük 50-60 ton daha su çekme haklarının olduğunu kaydetti. Günlük 300 bin ton civarında bir su aktarımı olduğunu, Bunun 170-180 bin tonunun Sapanca Gölü’nden karşılandığını, dördüncü pompanın da devreye girmesiyle bu miktarın daha da artacağını belirten Sağlık, bu aktarımla birlikte Yuvacık Barajı’ndan kullanılan suyun günlük 100 bin ton olduğunu dile getirdi. Sağlık, “Hiç yağış olmaması durumunda günlük 100 bin tondan hesaplandığında Yuvacık Barajı’ndaki su Kocaelililere en az 70 gün daha yeter. Yine yağış olmazsa bu kez kuyulardaki suları devreye sokarız. Yani, kısa vadede bir susuzluk tehlikesi yok. Umarız, beklenen yağışlar bir an önce etkili olur” dedi. Her geçen yıl küresel ısınmanın kendini daha da hissettirdiği dünyada ve ülkemizde, ocak ayının ortalarında yalancı baharı yaşıyoruz ve kar yağışına dair beklentiler de henüz etkisini göstermiş değil. Sağlık, kısa vadede bir susuzluk beklentisinin olmadığını aldıkları önlemleri sıraladı ancak havalar böyle gider, yağışlar etkili olmaz ya da beklenenden az etkili olursa uzun vadede kuraklık tehlikesine susuzluk tehlikesi de eklenecek gibi görünüyor.

Yuvacık Barajı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber