“Sensörler diyabetli çocukların hakkı”
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Ekibi, diyabetli kişilerin yaşam kalitesini yükseltmek için glukoz izlem araçlarının (sensörlerin) SGK tarafından ödenmesine dikkat çekmek için mavi balon uçurdu
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Ekibi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Törende konuşma yapan Prof. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu Jones, “Tüm tip 1 diyabetliler için 14 Kasım en az kendi doğum günleri kadar önemlidir; çünkü 14 Kasım, 100 yıl kadar önce (1921) insülini bularak onlara yaşamlarını armağan eden Kanadalı doktor Frederick Banting’in doğduğu gündür. Ona saygının bir ifadesi olarak 1991’den beri Dünya Diyabet Federasyonu 14 Kasım’ı “Dünya Diyabet Günü” olarak değerlendirmektedir. Amaç toplumu bilgilendirmek ve iyi bir diyabet bakımının sağlanması ile diyabetle tamamen sağlıklı normal bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu duyurabilmek!
“SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN”
Bizler de bugün Atamızın huzurunda yaşamlarını insulin varlığı sayesinde sürdürebilen tüm tip 1 diyabetliler, aileleri ve sağlık ekibinin tüm üyeleri; bu yüzyılda, günümüz teknolojisi ile diyabetle sağlıklı, üretken, aktif tamamen normal bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu ve bunun için teknolojik olanakların her çocuğa, tüm insulin kullnamakta olan tip 1 diyabetlelilere sağlanması konusunda hükümetlerin duyarlılığını artırmak için hep birlikte sesimizi duyurmak üzere buradayız.
YENİ TEKNOLOJİ KULLANMA HAKKI
Mustafa Kemal Atatürk 1924 yılında TBMM açılış konuşmasında “Cömert ve üretken olan Türk ulusu, sağlıkta sürekli teknolojik ilerlemelere erişince Türk yurdunu hızla dolduracak ve şenlendirecek güçte olduğuna kimsenin kuşkusu yoktur” demiştir. Günümüzde Amerika’da, Avrupa’da İngiltere, Almanya gibi bir çok ülkede insulin kullanmakta olan tüm diyabetliler sosyal güvenlik hakkı olarak diyabette yeni teknolojileri kullanma hakkına sahip olup bu sayede aktif ve daha uzun bir yaşam sürebilmektedirler. Sadece parmak delmek olarak değerlendirmemek gerek aynı zamanda diyabet teknolojilerinin kullanımı kan şekerlerinin hedef aralıkta kalarak diyabetin kronik komplikasyonlarıyla karşılaşma riskini azaltmaktadır.
“SESİMİZİ DUYUN DİYORUZ”
Sürekli kan şekeri ölçümüne olanak sağlayan sensörler, insülin kullanmakta olan tüm tip 1 diyabetliler için bir lüks değil, günümüz koşullarında elzem bir ihtiyaçtır! Ve bu sadece diyabetlileri değil tüm ulusu ilgilendiren bir toplum sağlığı meselesidir aslında. Bu konuda atılacak adımların çok önemli bir hizmet olacağını belirtmek isterim. Atamızın 1924 yılındaki olanaksızlıklar içerisinde bile sağlıkta teknolojinin kullanımının önemini vurgulayan, Türk vatandaşlarının sağlığının ve sağlamlığının ulusal bir mesele olduğunu ve siyasi teşekküllerin en birinci ödevi olduğunu belirten sözlerinin bugünkü siyasi otoritelere de ışık tutması ve sensörlerin sosyal güvenlik hakkı olarak insülin kullanmakta olan tüm tip 1 diyabetlilere sağlanması için diyabetliler ve diyabete dokunan eller hep birlikte Atamızın izinde buradayız, sesimizi duyun diyoruz. 1924 Türkiye’sindeki inanç ve cömertlikle bugün de Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarının tüm tip 1 diyabetlilere sağlıklı yaşam hakkı olarak sensörleri sağlayabilecek güçte olduğuna inancımız tamdır.
ETKİNLİĞE HERKESİ DAVET ETTİ
Diyabetli kişilerin yaşam kalitesini yükseltmek için glukoz
izlem araçlarının (sensörlerin) SGK tarafından ödenmesine dikkat
çekmek için bugün burada mavi balonlarımızı uçuracağız.
Sensörler tüm tip 1 diyabetlilerin hakkıdır! Bu etkinliklerin
yapılmasını sağlayan Kocaeli Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji ve
Diyabet Ekibine, destekleyen Kocaeli Üniversitesi Rektorlüğüne, Tıp
Fakültesi Başhekimliğine, İzmit Kaymakamlığına, katılan tüm
diyabetli çocuklarımız, gençlerimiz ve ailelerine çok teşekkür
ederiz. Etkinlik serisinin devamında, 16 Kasım Çarşamba günü saat
11.30 'da, hastanemiz morfoloji binasında gerçekleşecek olan
etkinliğimize hepinizin katılımı bizleri mutlu edecek, sesimizin
daha çok duyurulmasında büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini
kullandı.