Hak-İş Konfederasyonu taleplerini Kocaeli’den sıraladı
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK İŞ), 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi Kocaeli’de ‘Örgütlenme ve Kayıt Dışı Mücadele’ konulu geniş katılımlı basın açıklaması düzenledi. HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci, bu açıklamada taleplerini sıraladı
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı kapsamında taleplerini Türkiye’nin dört bir yanından duyurmak için açıklamalar yapıyor. HAK-İş, bu kapsamda İzmit Anıtpark’ta bugün HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci’nin katılımı ile ‘Örgütlenme ve Kayıt Dışı Mücadele’ konulu basın toplantısı gerçekleştirdi. Bu açıklamaya grevdeki Tezcan Galvaniz işçileri de katıldı.
Tezcan Galvaniz işçilerine selam
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci açıklamasında özetle şunları söyledi: “Özçelik-İş Sendikası olarak, toplu iş sözleşmesindekianlaşmazlık nedeniyle grevde bulunan Kocaeli TezcanGalvaniz’deki üyelerimiz başta olmak üzere bütün emekçileri selamlıyorum. İnşallah, diğer işyerlerimizde olduğu gibi orada da üyelerimizi mutlu edecek bir toplu iş sözleşmesi imzalayacağımıza olan inancımız tamdır.
Mitingi Rize’de yapacaklar
Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın başkanlığında HAK-İŞ Yönetim Kurulu olarak, 1 Mayıs’ı sadece bir güne değil, bir haftaya yayma kararı aldık. 22-29 Nisan tarihleri arasında Kocaeli, Van, Aydın, Konya ve Gaziantep illerinde basın açıklamaları yapmayı kararlaştırdık. En nihayetinde de; 1 Mayıs’ı her yıl ayrı bir ilde kutlama anlayışımıza uygun olarak, bu yıl 1 Mayıs Kitlesel Mitingimizi Karadeniz’in incisi Rize’de gerçekleştireceğiz.
Kocaeli’den haykırmak için
Bu kararımız doğrultusunda, bugün, Türkiye sanayisinin kalbi, emeğin alın teriyle yoğrulduğu güçlü şehir; Kocaeli’deyiz. Kocaeli, üretimin olduğu kadar, emeğin, direncin ve örgütlü mücadelenin de kentidir. Bu nedenle, ülkemizdeki yüz binlerce emekçinin sorunlarını, Kocaeli’nden haykırmak, bizler için ayrıca anlamlı ve değerlidir. Bu vesileyle başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyadaki alınteri akıtan, emeğiyle geçinen, ailesinin rızkı için gece gündüz fedakârca çalışan tüm emekçilerin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü canı gönülden kutluyorum.
Kayıt dışı işçilik Bugün burada, emek hareketi açısından hayati önem taşıyan ‘Örgütlenme ve Kayıt Dışı ile Mücadele!’ sorunlarına dikkat çekeceğiz. Kayıt dışı istihdam, yalnızca bir ekonomik kayıp değildir; aynı zamanda bir insanlık meselesidir. Sosyal güvenlikten mahrum kalan bir işçi; iş kazası geçirdiğinde hakkını arayamayan, yaşlandığında emekli olamayan, geleceğini göremeyen bir emekçidir. Kısacası kayıt dışılığın olduğu yerde, ne işçi sağlığından, ne iş güvenliğinden, ne de adil ücretten söz edebiliriz.Resmi rakamlara göre son çeyrek asırda Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranı %52’den %26’ya düşmüştür. Ancak, kayıt dışılık hala ciddi bir sorun olarak önümüzde durmaktadır. Özellikle tarım sektöründe kayıt dışılık hâlâ oldukça yüksektir. Kadınlarda kayıt dışılık oranı, erkeklere göre daha yüksektir ve bu oran yüzde 32’nin üzerindedir.
Sendikalı işçi oranına dikkat
Sendikalı olmak, sadece toplu sözleşme yapmak değil; iş kazalarını önlemek, işçinin hakkını aramasını kolaylaştırmak,güvenceli bir gelecek demektir. Ancak ülkemizde bugün:16 milyon 800 bin işçiden sadece 2,5 milyonu sendika üyesidir. Sendikalaşma oranı %14,97’dir. Toplu iş sözleşmesinden yararlananlar ise %9'dur. Peki neden bu kadar düşük? Çünkü sahada yaşanan gerçekler, anayasal bir hak olan sendikalaşmanın ne kadar zorlaştırıldığını bizlere açıkça gösteriyor. Sendikalı olan işçiler işten çıkarılıyor.Yetki davaları yıllarca sürüyor. Sendikal baskılar hâlâ birçok işyerinde sürüyor.
Sendikalı olmanın önünde engeller Hukuki boşluklar ve yaptırımlar caydırıcı olmuyor. Bu ortamda işçinin özgürce örgütlenmesi mümkün değildir. Gerçek anlamda bir demokrasi ve sosyal adalet istiyorsak, önce emeğin sesine kulak vermeliyiz. Güvencesiz çalışmayı ve kayıt dışı istihdamı sona erdirmeliyiz. HAK-İŞ olarak bu sorunlara çözüm üretmek için var gücümüzle durmaksızın çalışıyoruz, politikalar geliştiriyoruz. Bu vesileyle bir kez daha haykırıyoruz. Sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır. Sendikalı işyerlerine ilave teşvikler sağlanmalıdır. Yetki tespiti davaları hızlandırılmalıdır. İşe iade hakkı, etkin bir şekilde uygulanmalıdır.“